A FÖLD NAPJA

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

 

Április 22-e a Föld napja, ezen a napon világszerte különféle eseményeket rendeznek, melyekkel a Föld természeti környezetének megóvására hívják fel a figyelmet.

A Föld napjának ötletét 1969-ben San Franciscóban John McConnell vetette fel egy UNESCO konferencián. A Föld napját először 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

1970 április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében és megalapította az Earth Day Network-ot (Föld Napja Hálózat). Már a mozgalom indulásakor több mint 25 millió amerikai állt mögé. Ma már az egész világra kiterjed a mozgalom és ezernél több szervezet közreműködik benne. Denis Hayes azóta az alternatív energiaforrások kutatója és világhírű szakértője lett.

1989-ben Kaliforniában megalakult a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont, ahonnan ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömegfelvonulásoktól kezdve a szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, minél színesebb sokrétűbb akciókkal, eseményekkel ünnepeljék a Föld napját.

1990 óta minden évben a washingtoni Worldwatch Institute erre a napra adja ki éves jelentését a világ környezeti állapotáról „A világ helyzete címmel”.

Hazánk 1990-ben csatlakozott a mozgalomhoz és megalapították a Föld Napja Alapítványt. Az Alapítvány a helyi kezdeményezéseket környezeti könyvek kiadásával, vetélkedők összeállításával támogatja.

Fotó: FÉNY GÉPÉSZ

2017 – Tájékozódj, hogy cselekedni tudj! A 27. Föld napja javasolt témája a tájékozódás, tudásunk elmélyítése a környezeti és éghajlati kérdésekről, hogy tisztában legyünk a Földet fenyegető veszélyekkel. Cselekvésre ösztönző tudás és tájékozottság kell ahhoz, hogy érdemben fellépjünk a környezetünk és jövőnk védelmében. Tájékozódj, tégy a túlfogyasztás, az éghajlatváltozás ellen! Minden héten! Egyetlen nap már kevés – legyen Föld napja minden héten!

Az április 22-ei országos programokról a Föld Napja Alapítvány www.fna.hu honlapján tájékozódhattok részletesen.

Forrás: www.fna.hu ; https://hu.wikipedia.org